Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Mai multe evenimente de excepţie de ziua îndrăgostiţilor la Orhei

Mai multe evenimente de excepţie de ziua îndrăgostiţilor la Orhei

Primăria oraşului Orhei anunţă locuitorii şi oaspeţii oraşului că la 14 februarie curent vor fi organizat...

La Chișinău a fost inaugurată o expoziție a invențiilor lui Leonardo da Vinci

La Chișinău a fost inaugurată o expoziție a invențiilor lui  Leonardo da Vinci

La Muzeul Național din Chişinău a fost inaugurată expoziția ”Invențiile lui Leonardo da Vinci”

În Moldova au fost aduse lucrările lui Leonardo da Vinci

În Moldova au fost aduse lucrările lui Leonardo da Vinci

La Chișinău a fost deschisă expoziția Da Vinci Inventions. La aceasta au fost expuse 200 de lucrări dintr-o...

Muzica militară moldovenească răsună în oraşele din Germania

Muzica militară moldovenească răsună în oraşele din Germania

Reprezentanţi ai orchestrelor militare din Republica Moldova participă la Fesivalul Internaţional al Muzicilor...

Ecranizarea romanului „Război și pace”, realizată cu respect pentru autor

Ecranizarea romanului „Război și pace”, realizată cu respect pentru autor

Compania BBC a realizat un nou serial televizat din șase episoade după romanul lui Lev Tolstoi „Război și pace”...

Cum s-a făcut de râs Timofti în fața lui Eminescu

Cum s-a făcut de râs Timofti în fața lui Eminescu

În data de 15 ianuarie 2016, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, președintel...

Ziua în care s-a născut Eminescu, marcată la Chişinău

Ziua în care s-a născut Eminescu, marcată la Chişinău

Vineri, 15 ianuarie, ziua în care se împlinesc 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, în capitala...

La Chişinău a fost comemorată Bătălia de la Podul Înalt

La Chişinău a fost comemorată Bătălia de la Podul Înalt

Membrii mai multor mişcări şi asociaţii au marcat la Chişinău 541 de ani din data Bătăliei de la Vaslui, purtate...

Cele mai răspândite tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Cele mai răspândite tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au legat de noaptea dintre ani speranţele de schimbare, de un viitor...

Cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au legat de noaptea dintre ani speranţele de schimbare, de un viitor...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Sagetator - 11 februarie

Cariera ta poate cunoaste azi un moment de apogeu, de parca toate eforturile [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 6 °C

Vineri -1/ 6°C Simbata 1/ 5°C Duminica 8/ 8°C Luni 4/ 10°C Marti 7/ 13°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

22.4312
19.9238
28.9262

Convertor

STIRI EXTERNE

Militarii moldoveni alături de ostaşi NATO la un exerciţiu în Germania Militarii moldoveni alături de ostaşi NATO la un exerciţiu în Germania

Un contingent al Armatei Naţionale, format dintr-un pluton de infanterişti şi o grupă de geniu...

La Odesa a fost reținut un cetățean al RM, dat în urmărire prin Interpol La Odesa a fost reținut un cetățean al RM, dat în urmărire prin Interpol

Pe aeroportul din Odesa a fost reținut un cetățean al Republicii Moldova dat în urmărire...

Două decenii de închisoare pentru un fost șef de închisoare din România Două decenii de închisoare pentru un fost șef de închisoare din România

Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu...

Sputnik Moldova trece Prutul Sputnik Moldova trece Prutul

Pe pagina proiectului mediatic special "Moldova-România" vizitatorii vor putea...

Petras Austrevicius: memorandumul cu FMI nu va fi doar o bucată de hârtie Petras Austrevicius: memorandumul cu FMI nu va fi doar o bucată de hârtie

Asistenţa europeană pentru Moldova depinde în mare măsură de rezultatele vizitei misiunii...

În Ucraina, din cauza gripei au decedat circa 250 de persoane În Ucraina, din cauza gripei au decedat circa 250 de persoane

Cele mai multe cazuri cu sfârșit letal au fost înregistrate în regiunea Odesa...

Created by CreativSoft