Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Carmen și motive populare: la Chișinău a avut loc un concert de excepţie

Carmen și motive populare: la Chișinău a avut loc un concert de excepţie

Locuitorii Chișinăului și oaspeții capitalei au putut audia la Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" o...

În Moldova are loc inaugurarea festivă a Zilelor Scrisului şi Culturii Slave

În Moldova are loc inaugurarea festivă a Zilelor Scrisului şi Culturii Slave

Până la 29 mai, în mai multe oraşe şi sate din ţară se vor desfăşura o serie de acţiuni culturale consacrate...

În Moldova sunt inaugurate Zilele scrisului și culturii slave

În Moldova sunt inaugurate Zilele scrisului și culturii slave

Sărbătorirea Zilelor scrisului și culturii slave în Moldova a devenit o bună tradiție care contribuie la consolidarea...

Sputnik Moldova: un an în spațiul informațional

Sputnik Moldova: un an în spațiul informațional

Exact acum un an, în spațiul informațional a apărut un nou site: Sputnik Moldova. „Bebelușul” crește viguros...

„Noaptea Muzeelor” în Cetatea Sorocii

„Noaptea Muzeelor” în Cetatea Sorocii

Evenimentul cultural anual – „Noaptea Muzeelor” – desfășurat la sfârșitul lunii mai în majoritatea țărilo...

A fost făcută publică o nouă imagine a Chișinăului subteran

A fost făcută publică o nouă imagine a Chișinăului subteran

Este vorba despre un labirint cu tavanul în formă de arcă, cu pereții tencuiți, care nu pare a fi uitat. Asta...

O zi din an, muzeele din ţară vor primi gratis vizitatorii

O zi din an, muzeele din ţară vor primi gratis vizitatorii

Ministerul Culturii şi muzeele din ţară vor organiza un şir de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor...

Sputnik a premiat învingătorii concursului "Perspectiva"

Sputnik a premiat învingătorii concursului

Din zecile de lucrări prezentate la concurs, juriul a selectat 15, la cele patru nominalizări de bază - "Cel...

Spectatorii cer să fie revăzute rezultatele "Eurovision 2016"

Spectatorii cer să fie revăzute rezultatele

Petiția pentru revizuirea rezultatelor Concursului Internațional Eurovision 2016 adună câte 500 de semnături...

17.05, la ora 14.00: decorarea învingătorilor concursului "Perspectiva"

17.05, la ora 14.00: decorarea învingătorilor concursului

Pe data de 17 mai, ora 14.00, la centrul de presă al Agenției de știri și radio Sputnik Moldova, juriul v...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Pesti - 25 mai

Altadata te simteai foarte bine in mediul in care te afli azi, dar acum parc [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 17 °C

Joi 13/ 18°C Vineri 15/ 21°C Simbata 14/ 25°C Duminica 16/ 26°C Luni 16/ 27°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

22.3131
19.9544
29.1394

Convertor

STIRI EXTERNE

Nadejda Savcenko urmează să ajungă astăzi în Ucraina  Sputnik Moldova h Nadejda Savcenko urmează să ajungă astăzi în Ucraina Sputnik Moldova h

Schimbul dintre Federația Rusă și Ucraina o vizează pe Nadejda Savcenko, condamnată de un tribunal...

Război global pe piața auto: motorul electric vs cel cu ardere internă   Război global pe piața auto: motorul electric vs cel cu ardere internă

În opinia lui Viorel Gîrbu, cotația petrolului nu depinde doar de volumele î...

Noul ataşat militar SUA în Moldova îi este inferior în grad celui precedent   Noul ataşat militar SUA în Moldova îi este inferior în grad celui precedent

Ministrul Apărării Anatol Șalaru a avut o întrevedere cu noul atașat militar al Statelor...

Dosarul Rompetrol: patru foști miniștri, urmăriți de DIICOT  Sputnik Moldova http://s Dosarul Rompetrol: patru foști miniștri, urmăriți de DIICOT Sputnik Moldova http://s

Procurorii cercetează condițiile în care a fost privatizată Petromidia și acordul prin...

Putin l-a felicitat personal pe patriarhul Kiril și i-a dăruit un tablou    Putin l-a felicitat personal pe patriarhul Kiril și i-a dăruit un tablou

Președintele Rusiei Vladimir Putin l-a felicitat marți pe Patriarhul Moscovei și al întregii...

Președinte: Polonia nu simte că ar exista egalitate în UE   Președinte: Polonia nu simte că ar exista egalitate în UE

Polonia și alte țări din Europa de Est nu au sentimentul că ar exista egalitate în Uniunea...

Created by CreativSoft