Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Bibliomanii sunt aşteptaţi la Salonul Internațional de Carte de la Chişinău

Bibliomanii sunt aşteptaţi la Salonul Internațional de Carte de la Chişinău

Eveniment important în capitală. Iubitorii de carte sunt așteptați să participe în perioada 31 august – 4 septembrie...

Trupa Scorpions şi-a interpretat cele mai bune hituri în Georgia

Trupa Scorpions şi-a interpretat cele mai bune hituri în Georgia

Concertul formaţiei rock Scorpions a avut loc la Ureki, în sala de concert Black Sea Arena. Puteţi vedea în...

Nepoata interpretei Sofia Rotaru, în poze provocatoare pe plajă

Nepoata interpretei Sofia Rotaru, în poze provocatoare pe plajă

Sonia Evdochimenko, nepoata cunoscutei interprete Sofia Rotaru, a fost împreună cu părinții săi într-o vacanţă...

Imagini INEDITE: Zinaida Julea a revenit în forță

Imagini INEDITE: Zinaida Julea a revenit în forță

Acum o zi artista îndrăgită de toți moldovenii, Zinaida Julea, a reapărut în public în toată splendoarea. Cei...

Amprentele moldo-române din ”Harry Potter”

Amprentele moldo-române din ”Harry Potter”

”Universul” lui Harry Potter e legat și de spațiul românesc. Recent, renumitul actor Warwick Davis, care ...

La cea mai securizată puşcărie din ţară, condamnaţii pe viaţă vor juca „Hamlet"

La cea mai securizată puşcărie din ţară, condamnaţii pe viaţă vor juca „Hamlet

Deţinuţi condamnaţi pe viaţă de la Penitenciarul nr. 17 din Rezina vor juca rolurile principale în spectacolul...

Actual: a fsot lansată pagina extinsă Sputnik Moldova-România

Actual: a fsot lansată pagina extinsă Sputnik Moldova-România

Agenția Sputnik Moldova a subliniat că va continua să prezinte o viziune de alternativă, să aibă o abordare...

Sputnik extinde aria proiectului "Moldova - România"

Sputnik extinde aria proiectului

Popularitatea tot mai mare de care se bucură proiectul "Moldova - România", atât în rândul cititorilor di...

S-a stins din viaţă Erstn Neizvestnîi - un om unic și curajos

S-a stins din viaţă Erstn Neizvestnîi - un om unic și curajos

Creația acestui talentat sculptor va rămâne pentru totdeauna în istorie și în amintirea oamenilor.

De ce japonezii au îndrăgit-o pe Maria Bieșu

De ce japonezii au îndrăgit-o pe Maria Bieșu

Starul operei moldovenești și internaționale, cea mai strălucită Cio-Cio-San din lume, ar fi împlinit la ...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Balanta - 26 august

Vrei multe de la viata, dar uneori ti-e frica sa exprimi liber tot ceea ce i [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 25 °C

Simbata 16/ 27°C Duminica 16/ 29°C Luni 19/ 31°C Marti 20/ 32°C Miercuri 23/ 28°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

22.3231
19.7707
26.0893

Convertor

STIRI EXTERNE

Ministrul rus de Externe a felicitat poporul Moldovei cu ocazia Independenţei    Ministrul rus de Externe a felicitat poporul Moldovei cu ocazia Independenţei

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a felicitat poporul Republicii Moldov...

Primele momente ale cutremurului din Italia şi operaţiunile de salvare   Primele momente ale cutremurului din Italia şi operaţiunile de salvare

Oraşul Armatrice a avut de suferit cel mai mult în urma cutremurului din 24 august. Localnicii...

Fizician român despre cutremurul din Italia: este o zonă cu risc seismic sporit   Fizician român despre cutremurul din Italia: este o zonă cu risc seismic sporit

Fizicianul Mihai Diaconescu afirmă că zona din Italia unde a avut loc cutremurul din noaptea...

Atac terorist la Universitatea Americană din Kabul Atac terorist la Universitatea Americană din Kabul

Mai mulți militanţi înarmați au pătruns în Universitatea Americană din Kabul, Afganistan...

 Seismul din Italia: ruinele și munca salvatorilor la Amatrice Seismul din Italia: ruinele și munca salvatorilor la Amatrice

Primarul orașului Amatrice, Sergio Pirozzi, a calificat situația drept „dramatică"...

Moldovenii în Italia: panică, toți sunt în stare de șoc, replicile continuă Moldovenii în Italia: panică, toți sunt în stare de șoc, replicile continuă

Circa 100 de persoane sunt date dispărute în orașul italian Amatrice, iar numărul exact...

Created by CreativSoft