Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Inedit: chișinăuienii vor putea să vadă ceea ce a fost ascuns câteva decenii

Inedit: chișinăuienii vor putea să vadă ceea ce a fost ascuns câteva decenii

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a organizat o expoziția inedită. Cu sprijinul Clubul Internațional al...

Dorin Chirtoacă va juca rolul principal într-o telenovelă moldovenească

Dorin Chirtoacă va juca rolul principal într-o telenovelă moldovenească

Telenovela în care Primarul General al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, va avea rolul principal, v...

Carla

Carla

Deși traversează cea mai bună perioadă din cariera sa, iar banii pe care îi câștigă la concerte sunt mulț...

La ce îi trebuie Moldovei panglica Sfântului Ștefan

La ce îi trebuie Moldovei panglica Sfântului Ștefan

Activistul public, președintele mișcării de tineret "Voievod", Nicolae Pascaru, este convins că panglica Sfântului...

Zeci de mesaje de condoleanțe pe pagina lui Băsescu

Zeci de mesaje de condoleanțe pe pagina lui Băsescu

Imediat după aflarea tristei vești, zeci de mesaje de condoleanțe au început să curgă pe pagina de Facebook...

13.07: cine controlează spațiul informațional din Moldova

13.07: cine controlează spațiul informațional din Moldova

Despre politicile autorităţilor moldoveneşti faţă de contentul radiodifuzorilor din Moldova se va discuta miercuri...

CONCURS: bani de la buget pentru proiecte culturale

CONCURS: bani de la buget pentru proiecte culturale

Ministerul Culturii a anunțat că asociațiile obștești din Republica Moldova vor putea beneficia de susținere...

Tom Hanks, la 60 de ani. Secretul carierei celui mai de succes actor

Tom Hanks, la 60 de ani. Secretul carierei celui mai de succes actor

Actorul Thomas Jeffrey ("Tom" Hanks) este recunoscut drept cel mai de succes la ora actuală. Deţine două premii...

În Moldova a fost instituit un nou simbol patriotic: panglica Sfântul Ștefan

În Moldova a fost instituit un nou simbol patriotic: panglica Sfântul Ștefan

Potrivit președintelui mișcării „Voievod” Nicolai Pascaru care este inițiatorul proiectului, panglica îi va...

Sputnik își începe colaborarea cu CNO al Republicii Moldova

Sputnik își începe colaborarea cu CNO al Republicii Moldova

Şeful Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc, și președintele CNO al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, au...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Pesti - 23 iulie

Nu te poate opri nimeni si nimic din elan, deoarece tu vezi in orice evenime [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 26 °C

Duminica 19/ 28°C Luni 20/ 29°C Marti 21/ 30°C Miercuri 21/ 31°C Joi 21/ 32°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

21.8120
19.8003
26.1145

Convertor

STIRI EXTERNE

Lavrov: americanii să mediteze asupra relației dintre poliția SUA și cetățeni Lavrov: americanii să mediteze asupra relației dintre poliția SUA și cetățeni

. Aplicarea violenței de către polițiștii din SUA față de oamenii de culoare, precum și reacția...

Zguduitor: copii sirieni ținând în mână poze cu pokemoni, roagă să fie salvați Zguduitor: copii sirieni ținând în mână poze cu pokemoni, roagă să fie salvați

Imaginile au fost publicate de opoziția siriană care cere comunității internaționale să ia măsuri...

Când vor fi reluate zborurile aeriene dintre Rusia și Turcia Când vor fi reluate zborurile aeriene dintre Rusia și Turcia

 Începând cu 22 iulie, „Rosaviația" a anulat interdicția zborurilor...

Vlah: ajutorul FR acordat UTAG, un nou pas spre consolidarea parteneriatului Vlah: ajutorul FR acordat UTAG, un nou pas spre consolidarea parteneriatului

 Bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, aexprimat mulțumiri Ministerului Situațiilo...

Turcia suspendă aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului Turcia suspendă aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

Viceprim-ministrul Turciei, Numan Kurtulmus, a anunțat că autoritățile intenționează să suspende...

Stare de urgență în Europa Stare de urgență în Europa

 Turcia a prelungit starea de urgență ca urmare a tentativei loviturii de stat în...

Created by CreativSoft