Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Sputnik își începe colaborarea cu CNO al Republicii Moldova

Sputnik își începe colaborarea cu CNO al Republicii Moldova

Şeful Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc, și președintele CNO al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, au...

Ediția a III-a a Festivalului Covorului. De ce este important evenimentul

Ediția a III-a a Festivalului Covorului. De ce este important evenimentul

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu autoritățile de resort din România, face eforturi...

Descarcă aplicațiile Sputnik - fii în centrul evenimentelor internaționale!

Descarcă aplicațiile Sputnik - fii în centrul evenimentelor internaționale!

Datorită aplicației mobile puteţi viti știri originale, puteţi asculta radioul şiviziona înregistrări video...

Cum a fost prezentată la Chișinău „Aventura în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”

Cum a fost prezentată la Chișinău „Aventura în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”

La Muzeul de Etnografie din Chișinău a fost vernisată expoziția „Aventură în lumea fotografiei (sec. XIX-XX)”...

21.06, ora 14.00: Eurasia optează pentru limba rusă

21.06, ora 14.00: Eurasia optează pentru limba rusă

Videoconferința Moscova – Chișinău – Erevan cu tema: „Limba rusă este opțiunea tradițională a Eurasiei” v...

Anatol Dumitraș a fost petrecut pe ultimul drum

Anatol Dumitraș a fost petrecut pe ultimul drum

Trupul neînsuflețit al robului lui Dumnezeu, Anatolie Dumitraș, a fost întâmpinat la Mănăstirea Sfântul Mare...

A murit Maestrul în Artă Anatol Dumitraș

A murit Maestrul în Artă Anatol Dumitraș

Renumitul interpret de muzică ușoară s-a stins din viață în această dimineață, după o luptă grea cu o boală...

Cum este sărbătorită Ziua Rusiei în Transnistria

Cum este sărbătorită Ziua Rusiei în Transnistria

Programul manifestărilor festive dedicate sărbătorii oficiale a FR au început în nerecunoscuta RMN la 10 iunie...

În Moldova este marcată Ziua limbii ruse și ziua de naștere a lui Pușkin

În Moldova este marcată Ziua limbii ruse și ziua de naștere a lui Pușkin

În contextul sărbătoririi Zilei limbii ruse în Moldova, deja al treilea an consecutiv are loc festivalul literar...

Moldova îi propune României o agendă culturală comună

Moldova îi propune României o agendă culturală comună

Inițiativa privind agenda culturală moldo-română comună se referă la susținerea industriilor creative car...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Sagetator - 01 iulie

Ai mare grija la promisiunile altora, pentru ca esti tentat sa te bazezi pe [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 29 °C

Simbata 21/ 29°C Duminica 21/ 30°C Luni 22/ 25°C Marti 19/ 25°C Miercuri 17/ 27°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

22.1328
19.8571
26.7793

Convertor

STIRI EXTERNE

S-au întors extratereștrii . Despre ce au discutat cu Juncker? S-au întors extratereștrii . Despre ce au discutat cu Juncker?

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat în ultimele zile cu "...

Putin: Turcia și-a cerut scuze, acum e timpul normalizării relațiilor bilaterale Putin: Turcia și-a cerut scuze, acum e timpul normalizării relațiilor bilaterale

 După ce Turcia i-a cerut scuze Rusiei pentru bombardierul doborât, Moscova intenționează...

Poliția din Turcia a reținut 13 suspecți după atacul de la Istanbul Poliția din Turcia a reținut 13 suspecți după atacul de la Istanbul

 În timpul unei operațiuni speciale, poliția a reținut nouă persoane, care sunt suspectate...

Vampirii din România i-au forțat pe britanici să ”plece” din UE Vampirii din România i-au forțat pe britanici să ”plece” din UE

Se ştie că britanicii au un umor specific şi, deşi unii din ei sunt sufocaţi şi derutaţi d...

În China va fi construit un centru de promovare a exporturilor moldovenești În China va fi construit un centru de promovare a exporturilor moldovenești

 În orașul Taicang din China urmează să fie construit un centru, care va deveni o...

Cât de repede se vor pustii plajele și hotelurile din Turcia Cât de repede se vor pustii plajele și hotelurile din Turcia

După atacurile teroriste de marți de la Istanbul, numărul celor care doresc să meargă la odihnă...

Created by CreativSoft