Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Dezvăluiri: motivul pentru care s-a destrămat trupa O-Zone

Dezvăluiri: motivul pentru care s-a destrămat trupa O-Zone

Unul dintre membrii fostei formații O-Zone face dezvăluiri despre motivele pentru care s-a destrămat cunoscuta...

MOLDOX

MOLDOX

MOLDOX este un festival internațional de film documentar ce s-a desfășurat în premieră în Moldova și anum...

Femeile celebre ale Moldovei: lista continuă

Femeile celebre ale Moldovei: lista continuă

Svetlana Kriucikova, Maria Bieșu, Tamara Ciobanu, Maria Codreanu, dar și multe alte femei originare din Moldova...

O fetiță de 11 ani din Orhei a trecut castingul la „Golos Deti”

O fetiță de 11 ani din Orhei a trecut castingul la „Golos Deti”

În cadrul noului sezon al concursului ”Golos Deti” din Rusia, Moldova va fi reprezentată de Iuliana Beregoi...

Femei-legendă: cele mai faimoase cinci moldovence

Femei-legendă: cele mai faimoase cinci moldovence

Ele au fost ca niște adevărați idoli pentru una sau chiar mai multe generații. Și un exemplu demn de urma...

Carla's Dreams: turneu în Rusia, prețul concertelor și impostorii

Carla's Dreams: turneu în Rusia, prețul concertelor și impostorii

Cunoscuta trupă din Republica Moldova Carla's Dreams și-a anunțat primul turneu în Federația Rusă. Colectivul...

Noi detalii despre scandalul din România cu implicarea trupei Carla’s Dreams

Noi detalii despre scandalul din România cu implicarea trupei Carla’s Dreams

Potrivit reprezentanților oficiali ai colectivului Carla’s Dreams, comportamentul spectatorilor din Târgoviște...

Maxim Cârlan, despre Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX

Maxim Cârlan, despre Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX

În perioada 25-29 septembrie 2016, în orașul Cahul, va avea loc prima ediție a Festivalului Internațional de...

Carla's Dreams a luat cele mai multe premii la Media Music Awards

Carla's Dreams a luat cele mai multe premii la Media Music Awards

Băieţii de la Carla's Dreams din Moldova au fost recunoscuţi drept cei mai bună la câteva nominalizări în cadrul...

Carla’s Dreams vorbeşte despre identitatea sa

Carla’s Dreams vorbeşte despre identitatea sa

Membrii trupei Carla’s Dreams au dat de înţeles că fotografiile făcute la Moscova, prin care este dezvăluită...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Sagetator - 21 octombrie

E o placere sa ti se recunoasca meritele, ceea ce te motiveaza si mai tare [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 8 °C

Simbata 7/ 10°C Duminica 7/ 10°C Luni 7/ 9°C Marti 7/ 8°C Miercuri 1/ 8°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

21.9640
20.0156
24.5382

Convertor

STIRI EXTERNE

Putin a oferit detalii despre înțelegerile din această noapte de la Berlin  Putin a oferit detalii despre înțelegerile din această noapte de la Berlin

Potrivit lui Putin, primul aspect asupra căruia au convenit conducătorii Rusiei, Germaniei...

De ce Rusia și-a îndreptat sateliții asupra Irakului De ce Rusia și-a îndreptat sateliții asupra Irakului

Potrivit șefului Cartierului General al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, asaltul asupr...

La Berlin a început întâlnirea dintre Putin, Merkel, Hollande și Poroșenko La Berlin a început întâlnirea dintre Putin, Merkel, Hollande și Poroșenko

Potrivit RIA Novosti, primul a ajuns Poroșenko, urmat de Hollande la câteva minute. Putin...

Noul episod ”Mașa și ursul” bate recordul la vizualizări: 10 milioane în 5 zile  Noul episod ”Mașa și ursul” bate recordul la vizualizări: 10 milioane în 5 zile

În timp de cinci zile de la publicare pe YouTube, noul episod al celui mai popular desen...

Noi metode de spargere a bancomatelor Noi metode de spargere a bancomatelor

Sberbank din Rusia a identificat noi modalități în care pot fi furaţi banii din bancomate...

Ryabkov: Moscova ar putea aplica măsuri dureroase pentru Washington Ryabkov: Moscova ar putea aplica măsuri dureroase pentru Washington

Dacă SUA vor continua să meargă pe calea înăspririi sancțiunilor, Moscova va întreprinde...

Created by CreativSoft