Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

14 mai 2012 10:28

Una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară a avut parte de un destin crud, de o soartă nemiloasă care a trimis-o în mormânt la doar 42 de ani.

Sfârşitul unei voci de aur. Ileana Sărăroiu a murit cântând la o nuntă

Ileana Sărăroiu, ultima apariţie pe scenă Foto: Arhiva familiei Ispas

Lumea artistică a fost bulversată de dispariţia fulgerătoare a uneia dintre cele mai talentate şi apreciate cântăreţe. Ileana Sărăroiu şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă aşa cum i-a plăcut: pe scenă. Interpreta a murit cântând la o nuntă în comuna Unirea, din judeţul Călăraşi, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979.

Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas s-a transformat pe loc într-o tragedie. Cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară. La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea", povesteşte Liliana Ispas (51 de ani), mireasa de la acea nuntă.

Femeia mai spune că Ileana a scos din poşetă un pachet cu cafea şi a rugat pe cineva să-i prepare o ceaşcă pentru a rezista programului încărcat pe care îl avea de susţinut. „Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea", spune, cu emoţie, Liliana Ispas.

Fotografii din comuna Unirea din Călăraşi, dar şi alte imagini cu Ileana Sărăroiu - AICI.

Ultimele cuvinte ale artistei

Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul. După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară", Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi", spune Liliana Ispas.

A murit în Ambulanţă

Printre nuntaşi se aflau şi doi medici. Imediat cum Ileana Sărăroiu a fost dusă într-o cameră în spatele salonului şi aşezată pe un pat, cei doi au mers pentru a-i acorda primul-ajutor. „Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica", povesteşte Liliana Ispas.

Când a sosit Ambulanţa, alături de artistă a mers la spitalul din Călăraşi o moaşă. Femeia se afla şi ea printre invitaţii la nuntă. S-a gândit că ar putea să dea o mână de ajutor dacă o însoţeşte. Din păcate, nu se mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa. Tinerii căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă de la aceasta că Ileana Sărăroiu a murit în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.

După incidentul neplăcut în care artista a dispărut de la nuntă, petrecerea a continuat firesc. „Mesenii au fost dezamăgiţi însă că nu a mai putut susţine recitalul. Era foarte apreciată şi iubită de foarte multă lume. Nimeni nu s-a gândit că se prăpădeşte", spune Liliana Ispas.

A fost anchetată şi femeia care i-a făcut cafeaua

Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii", a precizat femeia.

Tot Liliana Ispas a mai spus că soacra sa a mers la înmormântarea artistei la Bucureşti, ca un omagiu adus Ilenei Sărăroiu, care venise să cânte la nunta fiului său.

Cariera interpretei de muzică populară

Artista, născută 25 septembrie 1936 în Dâmboviţa, debutează la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii populare de artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu". Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia". A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio Bucureşti, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord. Cântă la câteva restaurante bucureştene, cum ar fi: Cina (din 1964), Athénée Palace, Balada (al Hotelului Intercontinental). Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate. Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române şi îşi imprimă cântecele la casa de discuri Electrecord şi la Radio.

Se stinge din viaţă neaşteptat în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călăraşi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral. Este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri" din Bucureşti.

Sursa: click.ro

 

Citeste si:

Videoclipul melodiei „Falling Stars” a fost prezentat la Sputnik Moldova

Videoclipul melodiei „Falling Stars” a fost prezentat la Sputnik Moldova

Videoclipul melodiei care la 14 mai va fi interpretată în Suedia de reprezentanta Moldovei a fost realiza...

29.04, la 14.00 Despre viitoarea evoluție a Lidiei Isac la Eurovision

29.04, la 14.00 Despre viitoarea evoluție a Lidiei Isac la Eurovision

La 29 aprilie, la 14.00 va avea loc conferința de presă cu tema: Prezentarea videoclipului Falling Stars al...

Un câine dresat felicită pasagerii de pe Aeroportul Chişinău cu ocazia Paştelui

Un câine dresat felicită pasagerii de pe Aeroportul Chişinău cu ocazia Paştelui

Un patruped al Poliţiei de Frontieră a făcut furori pe Aeroportul Internaţional Chişinău, „vorbind” cu călătorii...

Moldova, la un pas de a salva participarea României la Eurovision

Moldova, la un pas de a salva participarea României la Eurovision

După ce s-a aflat că România nu va mai participa la concursul european de cântec „Eurovision 2016”, radiodifuzorul...

A murit scriitorul Nicolae Esinencu

 A murit scriitorul Nicolae Esinencu

În dimineaţa zilei de 25 aprilie a decedat scriitorul Nicolae Esinencu. Poetul a suferit un ictus cerebral...

Se încheie primirea cererilor pentru concursul radio „Vorbim ca Levitan”

Se încheie primirea cererilor pentru concursul radio „Vorbim ca Levitan”

Primirea cererilor pentru participarea la concursul internațional în domeniul radiodifuziunii „Vorbim ca Levitan”...

În Moldova există oraşe subterane

În Moldova există oraşe subterane

În Republica Moldova există adevărate oreşe subterane. Chiar dacă aceste sunt parţial surpate, o parte mare...

„Mioriţa" incorectă politic, dată afară din şcoală

„Mioriţa

Un grup de tineri „frumoşi şi neliniştiţi" din România, reuniţi în Asociația anti-Miorița, a lansat petiţia...

Nicolae Ghibu va prezenta un film despre Pridunavie

Nicolae Ghibu va prezenta un film despre Pridunavie

Trei evenimente vor avea loc la începutul lunii aprilie la Chișinău și Bălți. Printre acestea - expoziția consacrată...

Cum va arăta "cartea de vizită" a Lidiei Isac la Eurovision

Cum va arăta

Filmările au avut loc la Chișinău și la Orheiul Vechi. Clipul video, potrivit regulilor Eurovision, va preceda...


Comenteaza:


Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Nu sunt comentarii.

Horoscop

Sagetator - 04 mai

Rabdarea ta are si ea o limita, deci nu mai poti tolera la nesfarsit o situa [...]

CLICK AICI PENTRU HOROSCOPUL DETALIAT

Meteo

Astazi: 17 °C

Joi 12/ 19°C Vineri 11/ 19°C Simbata 10/ 17°C Duminica 10/ 19°C Luni 9/ 22°C

Prognoza meteo oferita de yr.no

Curs Valutar

22.9317
19.8011
29.0543

Convertor

STIRI EXTERNE

Cum soluționează parlamentarii turci chestiunea imunității Cum soluționează parlamentarii turci chestiunea imunității

Chestiunea inclusă pe ordinea de zi privind ridicarea imunității parlamentare unui șir de deputați...

Ucraina ameninţă Moldova cu sancţiuni Ucraina ameninţă Moldova cu sancţiuni

Ucraina ar putea impune sancţiuni împotriva Moldovei, în cazul în care ţara...

Amenzi pentru cei care au cerut demisia lui Iohannis la slujba de Înviere   Amenzi pentru cei care au cerut demisia lui Iohannis la slujba de Înviere

La slujba de Înviere de la Patriarhie, două persoane din mulţime au cerut demisia preşedintelui...

Acţiuni ilegale la frontiera de stat Acţiuni ilegale la frontiera de stat

Рotrivit datelor departamentului, colaboratorii Poliţiei de frontieră au desfășurat mai multe...

Duma de Stat: aderarea Suediei la NATO nu va rămâne fără răspuns  Duma de Stat: aderarea Suediei la NATO nu va rămâne fără răspuns

. Posibila aderare a Suediei la NATO va impune partea rusă să-și facă mai activă prezența î...

Expoziția cu vânzare ”Comorile Nordului-2016” Expoziția cu vânzare ”Comorile Nordului-2016”

În parcul ”Sokolniki” din Moscova, între 28 aprilie și 2 mai 2016, are...

Created by CreativSoft